Fettsugning

En harmonisk kroppform och kontur är ett ideal för många kvinnor och män. Kroppens form och proportion har inverkan på vårt välbefinnande och självförtroende.

Fettdepåer kan tas bort med kosmetisk kirurgi. Valet av behandlingsstrategi beror på dina önskemål och på vad som rent estetiskt kommer att ge bäst resultat.

Även om man är slank kan man ändå ha oönskade fettdepåer på halsen, bröstet, magen eller på höfterna (så kallade ”kärlekshandtag”), utsidan av låren (så kallade ”ridbyxlår”) eller innerlåren.

Fettsugning är ett ingrepp som kan utföras som ett mindre ingrepp, utan full narkos, men i s.k. sedering (tex vid halsen). Vid större ingrepp i full narkos (tex ben och mage).
En personlig rådgivning med vår plastikkirurg hjälper dig att nå den bästa möjliga lösningen för just dig. Ni kommer även att prata om vilka förväntningar du har på ingreppet och vad som är realistiskt att förvänta. Vi tror att ett välinformerat beslut alltid är det bästa beslutet.

Du är alltid välkommen att ta med en vän eller annan anhörig till din läkarkonsultation.

ETT TRYGGT VÅRDFÖRLOPP OCH PERSONLIGT OMHÄNDERTAGANDE

På Estetisk Kirurgi i Ockelbo möts du av personlighet, professionalism och ett engagerat team av sköterskor, narkosläkare och kirurg. Efter operationen får du alltid stanna kvar över natten för övervakning och allmän omvårdnad. Dagen efter så träffar du alltid kirurgen igen för kontroll innan hemgång. Vi är väldigt måna om att du får trygghet, god omvårdnad och ett personligt omhändertagande i familjär miljö hos oss i Ockelbo.

VEM KAN VARA AKTUELL FÖR FETTSUGNING?

Fettsugning är avsedd för patienter med god hälsa, men som har en eller flera fettdepåer som inte försvinner efter diet och som inte kan tränas bort. Fettreserver sitter oftast:

 • Under hakan
 • Magen
 • Lår och höfter
 • Överarmar

En fettsugning tar bort fettceller och därigenom förhindras att fler fettdepåer samlas. Det innebär att de borttagna fettdepåerna inte kommer tillbaka.

Boka tid för gratis konsultation

SÅ HÄR GÖR DU

Du bokar en tid för läkarkonsultation på kliniken i Ockelbo. Före ditt besök bör du ha funderat på dina önskemål och förväntningar inför en eventuell fettsugning. På konsultationen går vi grundligt igenom förutsättningarna för den önskade operationen med dina önskemål och förväntningar. Operationstiden kan bokas i samråd med kirurgen direkt efter läkarkonsultationen.

Du är alltid välkommen att ta med en vän eller annan anhörig till din läkarkonsultation.

RISKER I SAMBAND MED OPERATIONEN

När en kvalificerad plastikkirurg utför en fettsugning är komplikationerna ovanliga och få. Men det finns alltid en risk i samband med en operation. Möjliga komplikationer kan vara:

 • Infektion som behandlas med antibiotika
 • Hematom är en blodansamling under huden, som kan avlägsnas av kirurgen, uppstår mycket sällan
 • Något minskad känsel i 1 vecka, ibland upp till 6 veckor
 • Permanent nedsatt känsel
 • Ojämnhet och asymmetri. Större brister kan korrigeras senare genom ett litet ingrepp med lokalbedövning. Detta är gratis för dig.
 • Allvarliga komplikationer som blodpropp och skadad vävnad (nekros) är extremt sällsynt.
 • DVT (djup ventrombos=blodpropp i benet)
 • PE (lungemboli=blodpropp i lunga)
 • Fettemboli
 • Hypotermi, nedsatt temperatur efter en lång operation
 • Serom, klar vätskeansamling, behandlades med antibiotika och i vissa fall med ett kirurgiskt ingrepp
 • Perforering av magen in till tarmen, inträffar väldigt sällan
 • Hyperpigmentering (mörka fläckar, missfärgning, försvinner efter 2-3 veckor efter operationen, men i vissa fall kan det ta upp till 18 månader
 • Celluliter och kärlsprängningar försvinner inte med behandlingen
 • Dålig läkning drabbar oftast rökare. Detta kan minskas genom att sluta röka 6 veckor före och 2 veckor efter operationen.

På operationsdagen ska du tvätta dig och dusch noga med Descutan svampen, även håret. Använd inte dagkräm, smink och nagellack under operationsdagen. Även ev. piercing på kropp och ansikte ska tas bort. Ev. lösnagel på pekfinger ska också tas bort för att kunna mäta syrehalten i blodet.

INFÖR DIN OPERATION

Det är några saker du måste tänka på och förbereda inför operationen. Allt för att skapa bästa möjliga förutsättningar så att din operation blir så säker och bra som möjligt. Var god se vidare här.

BEDÖVNING OCH NARKOS

Operationen utförs oftast med full bedövning, vilket innebär att du sover under hela ingreppet. Vid narkos ska du fasta 6 timmar före operationen. Du kan dricka vatten och saft fram till 2 timmar före operationen. Fettsugning av hakan utförs med lokalbedövning.

SÅ HÄR UTFÖRS OPERATIONEN

Före operationen kommer kirurgen rita på området som ska fettsugas så att man vet exakt vart fettsugningen ska ske. Narkosläkaren sätter dropp i ett blodkärl genom vilket du får sömnmedel. Sedan läggs lokalbedövningen i området. Genom ett litet snitt i huden placeras en nål in i området och därifrån fettsuger kirurgen området ni har kommit överrens om. Fettcellerna samlas i en behållare, och kirurgen kan hela tiden hålla koll på hur mycket som fettsugs. Operationen tar ca 2 timmar beroende på hur mycket fett som ska tas bort. Det lilla hålet sys ihop med en tråd. Under de första 3 dagarna får du inte bada.

TIDEN EFTER OPERATIONEN

Du kan känna smärta direkt efter operationen, men smärtan kan lindras genom att ta Panodil 500 mg, 2 stycken tabletter 4 gånger dagligen. Somliga blir lätt illamående av narkosmedlen. Området som har fettsugits kommer att se ut som ett blåmärke och det är ömt de första dagarna. Det kan också läcka lite från såret under de första dagarna, det är normalt och gasbindan kommer att samla vätskan. Du bör vänta med hårt arbete och idrott i 2-4 veckor och börja sedan med det långsamt. Det går fint att promenera eller cykla när du känner för det. Undvik alkohol, aspirin och att röka i ca 2 veckor.

När ska du gå på kontroll hos kliniken? Efter ca 1 vecka ska trådarna tas bort. Och efter ca 3 månader vill vi gärna att du kommer på kontroll. Först då kan slutresultatet bedömas. Om du har ytterligare frågor tveka inte att kontakta kliniken.

NÄR ALLT BLIR NORMALT IGEN

Efter operationen bör du vila mycket så att du tillåter kroppen att använda all energi på att återhämta sig. I början kommer området som har fettsugits att bli missfärgat. Det kommer att produceras en del vätska i området efter att fettet har tagits bort. Vätskan försvinner efter ungefär en månad. Missfärgning av huden försvinner efter 2 till 3 veckor. Du måste ha tålamod, men du kommer att se förbättringar varje dag. Senast efter 3 månader blir huden jämn och det slutliga resultatet kan utvärderas. Dina ärr kommer att vara röda under några veckor och du bör undvika sol på såret under första halvåret. Det är helt normalt om man känner lite nedstämdhet den första tiden efter operationen. Om du själv är införstådd med att resultatet inte visas omedelbart efter operationen kommer du fort att bli nöjd med din fettsugning. Beroende på hur mycket som har fettsugits och vad du arbetar med, kan du börja jobba 3-4 dagar senare.

En fettsugning är förmodligen livslång, men naturligtvis kommer kroppens normala åldringsprocess att fortsätta. Går du upp i vikt kommer fettet att fördelas jämnt över kroppen. Den lämpligaste personen att fettsuga är en man eller kvinna som har relativt normal vikt. För att uppnå de finaste formerna efter en fettsugning är det viktigt att huden har en viss elasticitet. Vår plastikkirurg kan ge dig ytterligare råd.

Om du har ytterligare frågor om fettsugning eller annat är du välkommen att kontakta oss på kliniken på telefon 0297-403 00 eller skicka frågor till oss via e-post (info@estetiskkirurgi.se).

Boka tid för gratis konsultation

Kan du få hjälp av din sjukvårdsförsäkring?

Läs mer

Kontakta oss