Bukplastik

Bukplastik

En harmonisk kroppsform och kontur är ett ideal för många kvinnor och män. Kroppens form och proportion har ej sällan inverkan på vårt välbefinnande och självförtroende.

Graviditet, fetma och större viktminskningar eller vanligt åldrande gör att magen ändrar form. Med åldern försvinner hudens elasticitet och magen kommer att förlora form och fasthet. Bukplastik är ett kirurgiskt sätt att lyfta och omforma magen, men även ta bort överflödig hud på din mage. Under bukplastiken stramas även musklerna i magen upp.

ETT TRYGGT VÅRDFÖRLOPP OCH PERSONLIGT OMHÄNDERTAGANDE

På Estetisk Kirurgi i Ockelbo möts du av personlighet, professionalism och ett engagerat team av sköterskor, narkosläkare och kirurg. Efter operationen får du alltid stanna kvar över natten för övervakning och allmän omvårdnad. Dagen efter så träffar du alltid kirurgen igen för kontroll innan hemgång. Vi är väldigt måna om att du får trygghet, god omvårdnad och ett personligt omhändertagande i familjär miljö hos oss i Ockelbo.

VEM KAN VARA AKTUELL FÖR BUKPLASTIK?

Alla kvinnor och män med god hälsa kan göra en bukplastik. Nästan varje mage kan med framgång opereras, förutsatt att man väger normalt eller har övervikt (ej fetma). Har du som kvinna ännu inte fått barn kan operationen fortfarande genomföras, men du måste då förbereda dig för att magen återigen kommer att ändra form, som den nästan alltid gör efter en graviditet. En allt vanligare patientgrupp är dom som har haft kraftig viktnedgång efter någon typ av fetmakirurgi.

HUR GÖR DU?

Du bokar en tid för läkarkonsultation på kliniken i Ockelbo. Före ditt besök bör du ha funderat på dina önskemål och förväntningar inför din bukplastik. På konsultationen går vi grundligt igenom förutsättningarna för den önskade operationen med dina önskemål och förväntningar. Operationstiden kan bokas direkt efter konsultationen för din bukplastik.

Du är alltid välkommen att ta med en vän eller annan anhörig till din läkarkonsultation.

Boka tid för gratis konsultation

RISKER I SAMBAND MED BUKOPERATIONEN

Våra plastikkirurger och sköterskor är mycket erfarna och specialiserade på kosmetisk plastikkirurgi. De flesta operationer sker i narkos, i vissa fall i lokalbedövning. Våra narkosläkare är mycket erfarna, så du blir tryggt och säkert omhändertagen.

Dina egna individuella medicinska och anatomiska förutsättningar kan ha betydelse för resultatet samt läkningsprocessen, som vid alla typer av operationer. På din konsultation går vi igenom med dig möjliga komplikationer som kan uppstå vid en operation.

Möjliga komplikationer är:

 • Reaktioner på bedövningen
 • Infektion, drabbar lägre än 1 %, behandlas vanligtvis med antibiotika
 • Domningar, oftast tillfälliga
 • Hematom, som är en blodansamling under huden, som eventuellt tas bort av kirurgen.
 • Sår och dålig blodcirkulation i huden vid ärret
 • Serom, serös vätskeansamling
 • Svullnad
 • Blödning
 • Trådarna kan gå upp och på så sätt öppna operationssåret
 • Nekros, vävnadsdöd av naveln
 • Keloider, breda och tjocka ärr

På grund av den stora uppstramningen av magen efter en bukplastik kan man efter en tid, riskera att ärret blir brett. Detta kan opereras om igen med lokalbedövning efter ca ½ år. Dålig läkning drabbar oftast rökare. Du kan minska risken genom att sluta röka ca 14 dagar före och efter din operationen.

INFÖR DIN BUKOPERATION

Det är några saker du måste tänka på och förbereda inför operationen. Allt för att skapa bästa möjliga förutsättningar så att din operation blir så säker och bra som möjligt. Var god se vidare här.

BEDÖVNING OCH NARKOS

En bukplastik görs under narkos, vilket betyder att du sover under hela ingreppet. Det innebär också att du ska fasta 6 timmar före operation, inte äta, dricka, röka eller tugga tuggummi. Du kommer att vakna direkt efter operationen och tas om hand av vår personal.

SÅ HÄR GENOMFÖRS OPERATIONEN

Före operationen kommer kirurgen rita på din mage, för att exakt veta var snittet ska vara. Därefter kommer narkosläkaren bedöva och söva dig och sedan sätter operationen igång. Överflödig hud skärs bort och vävnad och hud sys ihop. Man syr också ihop bukmuskulaturen. Efter operationen samlas det en del vätska och blod i det opererade området och därför är det nödvändigt att lägga ett litet dränage ut genom huden. Det tas ofta bort efter ett dygn om det har varit normal blödning eller ibland får det sitta kvar ytterligare några dagar. Operationen tar ungefär 2-3 timmar. Det kommer att läggas ett absorberande förband på såret. Du stannar du kvar på kliniken över natten och vår nattsjuksköterska tar hand om dig.

TIDEN EFTER BUKOPERATIONEN

Du kommer få en gördel som du ska använda dygnet runt under de 2-3 första veckorna efter operationen. Därefter används gördeln under dagtid ytterligare 4-6 veckor. Gördeln hjälper till att minska svullnaden och ger stöd.
Eftersom muskelhinnan alltid stramas åt under operationen måste Du undvika tunga lyft upp till sex veckor efter operationen.
Några patienter ska använda antitrombos strumpor dygnet runt den första veckan efter operationen. Strumporna hjälper till att upprätthålla en god cirkulation i benen. Somliga blir lätt illamående av narkosmedlen.
– Du får gärna duscha men var försiktig med det opererade området.
– Ta det lugnt. Vänta med att sporta i 3-4 veckor.
– Vid smärta får du ta Alvedon, Panodil, Citodon eller Panocod.
– Ta ej smärtstillande mediciner som innehåller acitylsalicylsyra, såsom Albyl, Bamyl, Magnecyl, Treo de första tre veckorna. Dessa läkemedel ökar blödningsrisken.
– Avstå från rökning under de två första veckorna (helst fyra veckor) eftersom det försämrar blodcirkulationen och kraftigt ökar risken för komplikationer (se ovan).
– Undvik att sola de första 2-4 veckorna. Skugga ärret ytterligare 6 månader.
– Många patienter kan känna sig lite ”nere” efter operationen. Det är helt normalt och går snart över.
– Tänk på att det slutliga operationsresultatet inte syns direkt efter operationen utan först några månader senare.

KONTROLLER EFTERÅT

Efter ca 2 veckor ska trådarna tas bort. Därefter är det kontroller efter behov som gäller. Efter ca 6 månader vill vi gärna att du ska komma på kontroll och då kommer vi att ta den slutgiltiga bilden.
Om du känner dig otrygg eller har frågor under tiden är du mycket välkommen att kontakta kliniken.

NÄR ALLT BLIR NORMALT IGEN

Efter operationen bör du vila mycket så att du tillåter kroppen att använda all energi till att återhämta sig. I början kommer magen vara lite hård och kanske lite vätskefylld. Detta kommer att minska med tiden. Du kan räkna med att din mage kommer att vara mjuk och smärtfri efter ca 3 veckor. Du kommer förmodligen att fokusera mycket på ditt ärr. I sällsynta fall kan sår och eventuella blåmärken vara i upp till 3 veckor.
De flesta patienter kan börja jobba igen 2 veckor efter operationen om du har ett fysiskt lättare arbete (ex kontorsarbete, studerande osv). Men om du har ett mer fysiskt krävande arbete med tunga lyft behöver du vara sjukskriven 6 veckor . Oavsett arbete får du inte lyft tyngre än 1 kg (ex 1 liters mjölkkartong) de närmaste 6 veckorna efter operationen.
En bukplastik minskar ålderstecknen på magen och gör att du kan se ungdomligare ut. Men din buk och kropp kommer naturligtvis fortsätta att åldras, beroende på arv och miljö. Men effekten av en bukplastik är långvarig och du kommer att fortsätta att ha en fastare och snyggare mage än om du inte utfört uppstramningen.

Om du har ytterligare frågor om bukplastik eller annat är du välkommen att kontakta oss på kliniken på telefon 0297-403 00 eller skicka frågor till oss via e-post (info@estetiskkirurgi.se).

Boka tid för gratis konsultation

Kan du få hjälp av din sjukvårdsförsäkring?

Läs mer

Kontakta oss