Bröstlyft

Önskan om bröstlyft handlar för måna kvinnor att återskapa bröstens tidigare mer ungdomliga form och utseende.

Efter graviditet och amning, efter viktminskning, och med tidens normala åldrande förlorar brösten ofta sin fasthet, fyllighet och form. Dessutom förlorar huden elasticitet. Har dina bröst blivit slappa eller hängande, men du är nöjd med storleken, kan ett bröstlyft vara ett alternativ.

Ett bröstlyft kan också kombineras med en bröstförstoring med implantat som kommer att skapa eller återställa den naturliga fylligheten i brösten.

LÄKARKONSULTATION

Vid konsultationen kommer du och kirurgen att diskutera dina tankar och önskemål och få svar på vad som är kirurgiskt möjligt. Din ursprungliga bröststorlek, bröstplacering och kroppsliga förutsättningar kommer att ha betydelse för hur dina framtida bröst kommer att se ut. Ni kommer även att prata om vilka förväntningar du har på ingreppet och vad som är realistiskt att förvänta. Vi tror att ett välinformerat beslut alltid är det bästa beslutet. Sedan kan ni, om du önskar, tillsammans planera din kommande operation. I vissa fall kan det vara en god idé att först lyfta brösten och eventuellt senare operera in implantat, speciellt i fall med bristande elasticitet i huden på brösten. Om kirurgen anser att de två operationerna krävs kommer du att få lägre kostnader för din nästa operation.
Givetvis är Du alltid välkommen att ta med en vän eller annan anhörig till konsultationen, där den muntliga informationen ges.
Läkarkonsultationen är gratis om du genomgår en operation hos oss genom att avdrag sker vid din inbetalning.

BRÖSTLYFT (LITET ELLER STORT)

Det finns olika tekniker inom bröstlyft. Vanligtvis brukar man vid stora bröstlyft göra ett så kallat ankarformat snitt. Då sätter kirurgen snittet från bröstvårtan och ner till den nedre delen av bröstet och i ett bågformat snitt under bröstet. Därefter tas överflödig hud bort och det bruna området vid bröstvårtan flyttas längre upp på bröstet. Ett litet bröstlyft där kirurgen bara behöver ta bort huden runt bröstvårtan kan nästan göras utan synliga ärr. Så ärret vid ett litet bröstlyft kommer att finnas vid kanten av bröstvårtan.

Boka tid för gratis konsultation

ETT FÖR DIG SÄKERT OCH TRYGGT VÅRDFÖRLOPP

På Estetisk Kirurgi är vi experter inom estetisk bröstkirurgi och vår duktiga personal och plastikkirurg har lång erfarenhet av alla typer av kosmetiska bröstlyft. Under hela vårdförloppet kommer du, som vår patient, att få hjälp och övervakas av utbildad och erfaren personal. Efter operationen stannar du kvar över natten för bästa möjliga tillsyn och övervakning. Dagen efter operationen så träffar du kirurgen igen för ny kontroll och information innan du går hem. Det ger trygghet och garanterar att du får en utmärkt och säker behandling.

HUR LÄNGE VARAR ETT BRÖSTLYFT?

Effekten av ett bröstlyft är i princip varierande men brösten kan komma att hänga igen, när du blir äldre, genom viktförändringar eller efter graviditet och amning.
Brösten, som inte innehåller någon muskulatur, påverkas kontinuerligt av gravitationskrafter som drar vävnaderna nedåt. En stor byst kommer därför alltid med åren ha en tendens att hänga mer och mer. Alla kvinnor som genomgått ett bröstlyft rekommenderas därför att alltid använda en stadig bh.

SÅ HÄR GÖR DU

Du bokar en tid (online via hemsidan eller telefonkontakt) för läkarkonsultation på kliniken. Före ditt besök bör du ha funderat på dina önskemål och förväntningar inför ditt bröstlyft. På konsultationen går vi grundligt igenom förutsättningarna för den önskade operationen med dina önskemål och förväntningar. Operationstiden kan bokas direkt efter konsultationen för ditt bröstlyft.

RISKER I SAMBAND MED OPERATIONEN

När en kvalificerad plastikkirurg utför en bröstlyft är komplikationerna få. Det finns dock alltid en risk i samband med någon typ av operation.
Möjliga komplikationer:

 • Infektion under 1 %
 • Förtjockad och eller breddökade ärr.
 • Bröstvårtorna kan bli mer eller mindre ömma och sällsynta fall bedövade, upp till 1,0 %.
 • Hematom, blåmärke, som är en blodsamling under huden.
 • Vävnadsdöd är en mycket sällsynt komplikation, innebär att någon av bröstvårtorna eller huden runt ärret dör, om blodtillförseln efter operationen inte kan återställas.
 • Asymmetri
 • Serom (vätska i sårhålan)
 • Färgändring av bröstvårtan
 • Nervskador
 • Svullnad
 • Smärtor

INFÖR DIN OPERATION

Det är några saker du måste tänka på och förbereda inför operationen. Allt för att skapa bästa möjliga förutsättningar så att din operation blir så säker och bra som möjligt. Var god se vidare här.

TIDEN EFTER OPERATIONEN

En operation för ett stort bröstlyft tar cirka 2-3 timmar. Värken är oftast beskedlig efter operationen men Du kan uppleva en viss ömhet och sveda i själva operationssnitten de första timmarna efter operationen. Du kommer att få lämplig smärtlindrande medicin. Somliga blir lätt illamående av narkosmedlen. Du övernattar på kliniken och utskrivning sker morgonen efter operationen.

Allmänna råd och instruktioner:

 • Hädanefter får du gärna duscha, men det är bäst att bara göra det varannan dag, när du också ändrar förband. Förbandet får aldrig bli blött. Undvik dock bada i pool, vara i ångbad och bastu till efter 5-6 veckor eller till såren är helt läkta.
 • Ta det lugnt. Undvik ansträngningar under de första veckorna efter operationen.
 • Vid smärta får du ta Alvedon, Panodil, Citodon eller Panocod.
 • Ta ej smärtstillande mediciner som innehåller acitylsalicylsyra, såsom Albyl, Bamyl, Magnecyl, Treo de första tre veckorna.
 • Undvik rökning under de två första veckorna (helst 4 veckor), det försämrar blodcirkulationen och kan försämra operationsresultatet.
 • Undvik att sola de första 2-4 veckorna. Skugga ärret ytterligare 6-12 månader.
 • Du ska helst inte sova på magen under de första 2 veckorna efter operationen.
 • Det är mycket viktigt att hålla god hygien när man har opererats. Så kom ihåg att alltid tvätta händerna innan du ändrar ditt förband, använd ren handduk när du duschar och byt kläder varje dag.
 • Använd mjuk bh dygnet runt i två veckor. Därefter rekommenderas bh under dagtid.

KONTROLLER EFTERÅT PÅ KLINIKEN

Första kontrollen är på kliniken ca 10-12 dagar dagar efter operationen då stygnen tas bort. Denna kontroll görs av läkare eller erfaren sköterska.
Andra återbesöket är 6 månader efter operationen. Här vill vi gärna se dig för en sista kontroll och ta ett sista foto.
Om du någon gång känner dig osäker eller har några frågor kan du alltid kontakta oss och eventuellt boka in en tid på kliniken.

NÄR ALLT BLIR NORMALT IGEN

Tänk på att det slutliga operationsresultatet inte syns direkt efter operationen utan först några månader senare. Initialt kommer brösten att vara lite hårda, hårdheten kommer att avta med tiden. Du kan förvänta dig att dina bröst blir mjuka och normala efter 6-8 veckor. Det kommer att finnas lite läckage från såret under de första dagarna. I vissa fall kan sår och eventuella blåmärken finnas i upp till 4 veckor. Dina ärr kan vara röda i upp till 1 år. Och du bör undvika solen direkt på ärret upp till 6-12 månader.
Många patienter kan känna sig lite ”nere” efter operationen. Det är helt normalt och går snart över.
Du bör vänta med att sporta i 3-4 veckor. Börja sedan långsamt och använda stödjande bh. Märker du ömhet i brösten ska du genast sluta och göra det långsammare nästa gång. De flesta patienterna är tillbaka på jobbet 1 eller högst 2 veckor efter operationen, beroende på hur fysiskt krävande arbetet är. Om du har ett fysiskt krävande arbete med ex tunga lyft blir du sjukskriven åtminstone två veckor.

Ett bröstlyft minskar ålderstecknen och gör att dina bröst ofta ser ungdomligare ut. Men dina bröst kommer naturligtvis fortsätta att åldras, beroende på arv och miljö. Effekten av ett bröstlyft är långvarig, och du kommer att fortsätta att ha fastare och snyggare bröst än om du inte har utfört lyftet och uppstramningen. Du kan göra ytterligare ett bröstlyft vid ett senare tillfälle i livet, om du så önskar.
Hudens elasticitet, förändringar i BMI, rökning, bröstens totala vikt och graviditet/amning är bara några av de faktorer som påverkar hur brösten kan förändras med tiden, så att ett nytt bröstlyft kan övervägas.

Om du har ytterligare frågor om bröstlyft eller annat är du välkommen att kontakta oss på kliniken på telefon 0297-403 00 eller skicka frågor till oss via e-post (info@estetiskkirurgi.se).
Boka tid för gratis konsultation

Kan du få hjälp av din sjukvårdsförsäkring?

Läs mer

Kontakta oss