Bröstförstoring

Bröstförstoring

På Estetisk Kirurgi möts du av personlighet, professionalism och ett engagerat team av sköterskor, narkosläkare och kirurg. Efter operationen får du alltid stanna kvar över natten för övervakning och allmän omvårdnad. Dagen efter så träffar du alltid kirurgen igen för kontroll innan hemgång. Vi är väldigt måna om att du får trygghet, god omvårdnad och ett personligt omhändertagande i familjär miljö hos oss i Ockelbo.

VI ANVÄNDER BRÖSTIMPLANTAT MED HÖG KVALITET

På Estetisk Kirurgi använder vi i första hand bröstimplantat av märket Mentor – ett av de mest beprövade implantatmärken på marknaden. Vi använder mest silikonimplantat för bröstförstoringar eftersom de ger den största säkerheten, det vackraste kosmetiska resultatet och de mest naturliga mjuka brösten.
Tillverkaren ger livstidsgaranti på hållbarhet i implantatet i silikonbrösten. Men detta betyder inte att implantatet inte kan läcka någon gång. I så fall har tillverkaren åtagit sig att byta ut det läckande implantatet.
Mentor har livstidsgaranti på bröstimplantat och bidrar med 1000 euro för att ersätta bröstimplantat de första 10 åren, om implantatet skulle gå sönder. Mentor erbjuder livslång hållbarhetsgaranti på implantaten vid läckage, men inte vid kapselbildning.
Silikonbröstens form kommer att ändras med tiden på grund av att vävnaden åldras. Hur fort detta går beror både på arv och miljö och samt på bröstets totala vikt, placering av implantatet, graviditet och rökning. Du ska vara medveten om att du någon gång i livet troligtvis behöver byta ut implantaten. Tidsperioden varierar mellan olika kvinnor. Några kvinnor är i behov av en utbytesoperation inom bara ett fåtal år medan implantaten hos andra kan hålla 30 år eller mer. Det finns olika anledningar till varför en kvinna kan behöva byta ut implantaten. Ibland är det eget val, såsom byte av storlek eller implantatmodell, och ibland är det nödvändigt på grund av en komplikation. Väldigt stora bröstimplantat kan påskynda gravitationens effekt och leda till att bysten börjar hänga eller blir slapp tidigare.

HUR LÄGGS BRÖSTIMPLANTAT IN?

Bröstimplantat kan antingen läggas in via ett snitt i ytterkanten av bröstgården (periareolärt) eller via armhålan (axillärt), varvid ärret kommer att döljas i armhålan eller via bröstvecket (inframammärt), med ärret dolt strax under bröstet.
Den vanligaste metoden i dag och den som används på Estetisk Kirurgi är via bröstvecket. Det är den säkraste metoden för korrekt placering och bäst åtkomst där implantatet läggs in under det naturliga bröstvecket.
Implantaten placeras under bröstmuskeln (submuskulärt).

Boka tid för gratis konsultation

KOMPLIKATIONER SOM KAN UPPSTÅ MED IMPLANTAT:

Risk för komplikationer under en bröstförstoringsoperation är få.
Det finns dock alltid risker i samband med en operation. Om du väljer att få silikonbröst bör du vara medveten om risken för följande komplikationer i samband med operationen:

 • Kapselkontraktur. Sällsynt förekommande. Då kapseln, som kroppen har bildat runt implantatet kan dras ihop och trycka ihop implantatet och på så sätt ger smärta och silikonbröstet känns hårt.
 • Otillfredställande kosmetiska resultat: Rynkighet, asymmetri, att implantatet flyttar sig, felaktig storlek, ej förutsedd form, deformerad ärrvävnad, oregelbundna, upphöjda ärr.
 • Hematom, ytterst ovanligt, blodsamling som ska tas bort av kirurgen.
 • Sårinfektion ytterst ovanligt, infektion i ärret. Kan oftast behandlas med antibiotika.
 • Infektion runt implantatet, ytterst liten risk. Kan uppstå när som helst, men vanligtvis uppstår det inom de första 14 dagarna. Infektionen behandlas med antibiotika. Det kan bli nödvändigt att ta bort implantatet en stund och sedan sätta in nytt.
 • Ruptur: Implantatet kan gå sönder, vilket innebär att det måste bytas ut. Om ett silikonimplantat går sönder och du behöver operation igen gäller Mentors produktgaranti.
 • Känslighet i bröstvårtorna kan öka eller minska efter operationen. Förändringar i känslighet kan vara temporära eller permanenta.
 • Serom,1%, allvarlig vätskebildning, behandlas med antibiotika och i vissa fall med uttömning med kirurgiskt ingrepp och i vissa fall genom att ta bort implantatet i några månader.
 • Vävnadsdöd på grund av bristande blodtillförsel till huden, sker mycket sällan.
 • Som regel kommer du att kunna amma utan problem med silikonbröst efter bröstförstoringsoperation.
 • Fördröjd läkning
  Riskerna för alla ovan nämnda komplikationer ökar i takt med att storleken på implantatet ökar.

ASYMMETRI

Av naturliga skäl varierar alla kvinnors bröstsymmetri. Detta innebär att ens två bröst är likadana. Därför kommer en bröstförstoringsoperation inte heller kunna korrigera de medfödda skillnaderna. Men du kan komma en bra bit på vägen med dina önskemål för att få mer symmetriska bröst efter en utförd bröstförstoring.

STORLEK OCH MAMMOGRAFI

Det är viktigt att du sätter dig in i informationen som ges under konsultationen och tar till dig rekommendationerna som kirurgen ger. Är du tveksam över storleken eller profilen på dina nya implantat vänligen kontakta oss alltid före operationen.
Inför mammografi
De flesta kvinnor med bröstimplantat kan undersökas med mammografi men göra undersökningen svårare. Det är därför viktigt att du berättar för personalen att du har implantat innan undersökningen påbörjas.

INFÖR DIN OPERATION

Det är några saker du måste tänka på och förbereda inför operationen. Allt för att skapa bästa möjliga förutsättningar så att din operation blir så säker och bra som möjligt. Var god se vidare här.

EFTER OPERATIONEN

Operationen tar vanligen mellan en och två timmar.
När du vaknar efter operationen kommer du förmodligen att känna smärta runt brösten, särskilt under de första 6-8 timmarna efter operationen. Smärtan kan förhindras eller lättas med smärtstillande medicin, som du kommer att få på kliniken. Somliga blir lätt illamående av narkosmedlen.
Du övernattar på kliniken och det finns en sjuksköterska på plats under hela natten. På morgonen efter får du träffa kirurgen som inspekterar dina bröst och du får instruktioner i bröstmassage samt en återbesökstid. Därefter får du åka hem. Se till att du blir hämtad av någon anhörig eller vän. Du får med dig några starkare smärtstillande tabletter att ta vid behov. En vecka efter operationen har oftast värken försvunnit.

 • Du får gärna duscha men var försiktig med det opererade området. Undvik dock att bada i pool, vara i ångbastu och bastu i minst 5-6 veckor efter operationen.
 • Vid smärta får du ta Alvedon, Panodil, Citodon eller Panocod.
 • Ta ej smärtstillande mediciner som innehåller acetylsalicylsyra (ex Albyl, Bamyl, Magnecyl, Treo) de första tre veckorna.
 • Undvik rökning under de två första veckorna (helst 4 veckor), det försämrar blodcirkulationen och kan försämra operationsresultatet.
 • Du behöver inte använda någon BH alls efter operationen men känns det skönt med stöd runt brösten kan du använda den mjuka toppen som du fått från oss.
 • Helst ska du inte sova på magen under de första 14 dagarna efter operationen.
 • Bröstmassage ska utföras 2-3 gånger dagligen under de första månaderna. Detta för att inläggen ska kunna sjunka nedåt och hamna i ett naturligt läge, och inte fastna i ett för högt läge. Vid massagen kan man ibland uppleva att det ”kluckar” i brösten, vilket beror på att det samlats luft i hålrummet runt inlägget. Detta försvinner så småningom av sig själv.
 • Det är mycket viktigt att hålla god hygien när man opereras. Så kom ihåg att alltid tvätta händerna innan du ändrar ditt förband, använd ren handduk när du duschar och byt kläder varje dag. Det är en bra idé att köpa två st sport-bhar så att du hela tiden har en ren.

KONTROLLER PÅ KLINIKEN EFTERÅT

Första kontrollen är på kliniken ca 10-12 dagar dagar efter operationen då stygnen tas bort. Denna kontroll görs av läkare eller erfaren sköterska.
Andra återbesöket är 6 månader efter operationen. Här vill vi gärna se dig för en sista kontroll och ta ett sista foto. Enstaka patienter kan behöva komma på extrabesök för att få hjälp med bröstmassagen.
Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss på kliniken om du har frågor under tiden, tveka inte att ringa oss för rådgivning eller eventuellt extrabesök på kliniken.

NÄR ALLT BLIR NORMALT IGEN

Tänk på att det slutliga operationsresultatet inte syns direkt efter operationen utan först några månader senare. Dina silikonbröst är mjuka och normala efter cirka 3-6 månader. I vissa fall kan sår och eventuella blåmärken vara i upp till 4 veckor. Ärren kan vara röda i upp till 12 månader och du bör undvika att få sol direkt på ärren i 1 år.
Många patienter kan känna sig lite ”nere” efter operationen. Det är helt normalt och går snart över.
Du bör vänta med att sporta i 3-4 veckor. Kom sedan i gång långsamt och använd då igen en stödjande sport-bh. Märker du att du blir öm i brösten gör ett uppehåll ett tag, och gör det långsammare nästa gång.
De flesta patienterna är tillbaka på jobbet i 1-2 veckor efter operationen, beroende på hur fysiskt krävande arbetet är.

Om du har ytterligare frågor om silikonbröst, bröstoperationer eller annat är du välkommen att kontakta oss på Estetisk Kirurgi via telefon 0297-403 00 eller skicka frågor via e-post (info@estetiskkirurgi.se).

Boka tid för gratis konsultation

Kan du få hjälp av din sjukvårdsförsäkring?

Läs mer

Kontakta oss