Ansiktslyft

Med åren förlorar huden och hudvävnaden elasticitet, huden blir slapp och rynkig och många får lös hud på halsen. Rökning och solning bidrar till att skynda på den naturliga åldringsprocessen. Resultatet kan vara att du ser äldre och tröttare ut än du kanske känner dig.

Ett ansiktslyft minskar dessa ålderstecken. Vid ett ansiktslyft tas överflödig hud och eventuellt fett bort. Hudvävnad och muskler stramas upp och rynkor tas bort, den så kallade ”kalkonhalsen” minskas och spåren vid munnen blir mindre djupa. Allt detta ger ofta ett friskare och mer ungdomligt utseende.

ANSIKTSLYFT I KOMBINATION MED ANDRA BEHANDLINGAR

Ansiktslyft kan kombineras med ögonlocksplastik, fettsugning under hakan och med rynkreduktion med tillfällig filler.

Vill du förtydliga och förfina dina kind- och haklinjer, förstärka intrycket av dina kindben eller vill du förminska linjer och överflödig hud? Vill du förstora eller förminska din haka? Det finns en mängd olika behandlingar när det gäller kindplastik och hakplastik.

ETT TRYGGT VÅRDFÖRLOPP OCH PERSONLIGT OMHÄNDERTAGANDE

På Estetisk Kirurgi i Ockelbo möts du av personlighet, professionalism och ett engagerat team av sköterskor, narkosläkare och kirurg. Efter operationen får du alltid stanna kvar över natten för övervakning och allmän omvårdnad. Dagen efter så träffar du alltid kirurgen igen för kontroll innan hemgång. Vi är väldigt måna om att du får trygghet, god omvårdnad och ett personligt omhändertagande i familjär miljö hos oss i Ockelbo.

VARFÖR GÖRA ANSIKTSLYFT?

I samband med att vi blir äldre påverkas också huden i ansiktet och kan exempelvis ge djupa veck mellan näsan och munnen, och fettansamling och lös hud vid käklinjen, s.k. ”hamsterpåsar”. Ett ansiktslyft stramar upp lös hud och ger dig ett yngre och fräschar intryck. Ansiktslyften kan göras enskilt eller med andra typer av ingrepp som exempelvis ögonlockskirurgi och pannlyft.

VEM KAN VARA AKTUELL FÖR ANSIKTSLYFT?

Den mest lämpliga personen för ett ansiktslyft är en man eller kvinna vars ansiktshud har börjat ”hänga”, men vars hud fortfarande har en viss elasticitet.
Det är bra att boka in ett konsultationsbesök då du får träffa vår erfarna plastikkirurg. Då kan ni komma fram till vilken lösning som bäst uppfyller dina behov och önskningar. Ni kommer även att prata om vilka förväntningar du har på ingreppet och vad som är realistiskt att förvänta. Vi tror att ett välinformerat beslut alltid är det bästa beslutet.

SÅ HÄR GÖR DU

Du bokar en tid för läkarkonsultation på kliniken i Ockelbo. Före ditt besök bör du ha funderat på dina önskemål och förväntningar inför ditt ansiktslyft. På konsultationen går vi grundligt igenom förutsättningarna för den önskade operationen med dina önskemål och förväntningar. Operationstiden kan bokas i samråd med kirurgen direkt efter konsultationen för ditt ansiktslyft.

Du är alltid välkommen att ta med en vän eller annan anhörig till din läkarkonsultation.

Boka tid för gratis konsultation

RISKER I SAMBAND MED OPERATIONEN

(Vår plastikkirurg och sköterskor är mycket erfarna och specialiserade på kosmetisk plastikkirurgi. De flesta operationer sker i narkos (patienten sover), i vissa fall i lokalbedövning. Våra narkosläkare är mycket erfarna, så du blir mycket tryggt och säkert omhändertagen.) Lägg till vid allmän info om kliniken

Dina egna individuella medicinska och anatomiska förutsättningar kan ha betydelse för resultatet samt läkningsprocessen, som vid alla typer av operationer. På din konsultation går vi igenom med dig möjliga komplikationer som kan uppstå vid en operation.

Möjliga komplikationer:

 • Hematom, blåmärke (blodansamling under huden som förekommer i ett fåtal fall).
 • Skador på nerver som styr ansiktsmusklerna (oftast tillfälligt)
 • Infektion förekommer i ytterst fåtal fall
 • Allergiska reaktioner på bedövningen
 • Minskad känslighet i ett område. Kan vara permanent eller tillfällig.
 • Ärr som inte läker korrekt. Dålig läkning av ärren påverkas av rökning. Därför rekommenderar vi att du slutar röka 6 veckor före och 2 veckor efter operationen för bästa resultat. Även patienter med diabetes och åderförkalkning löper en viss ökad risk.
 • Känselbortfall vid örat. Ovanligt förekommande.

INFÖR DIN OPERATION

Det är några saker du måste tänka på och förbereda inför operationen. Allt för att skapa bästa möjliga förutsättningar så att din operation blir så säker och bra som möjligt. Var god se vidare här.

BEDÖVNING OCH NARKOS

Ansiktslyft görs med full narkos, vilket betyder att du sover under hela operationen och inte känner något obehag. Narkos innebär att du ska fasta 6 timmar före operation (inte äta, tugga tuggummi och liknande). Du kan dricka vatten och saft fram till 2 timmar före operationen. Du kommer att vakna direkt efter operationen och förs till uppvakningsavdelningen där du blir tryggt omhändertagen, av vår sjuksköterska som tar hand om dig.

GENOMFÖRANDE AV OPERATIONEN

Ett ansiktslyft tar några timmar i operationstid. Vid större ansiktslyft läggs snittet vanligtvis ovanför hårfästet vid tinningen och utvidgas i en naturlig linje framför örat, bakom örsnibben och bakom örat. Läkaren stramar åt ansiktsmusklerna och fettdepåerna som hänger löst och tar bort överflödig hud.

TIDEN EFTER OPERATIONEN

När lokalbedövningseffekten försvinner efter operationen kan Du uppleva en spänningskänsla och ömhet runt öronen. Somliga blir lätt illamående av narkosmedlen. Någon intensiv smärta förekommer inte efter en komplikationsfri ansiktslyftningsoperation. Vid smärta får du ta Alvedon, Panodil, Citodon eller Panocod. Svullnaden som tilltar under de första dagarna efter operationen kan upplevas som besvärande men går successivt tillbaka efter 2-3 dagar. Du ska kyla operationsområdet så ofta som möjligt under de 3-5 första dagarna. Exempelvis med is inlindat i en handduk. För att minska svullnad ska Du sova med huvudet i högläge. Höj sängens huvudända eller placera extra kuddar under huvudet.
För att undvika stramningar ska du låta bli att böja huvudet framåt eller bakåt de första veckorna.
Du kan tvätta håret redan dagen efter operationen. Använd inte varm hårtork under de tre första veckorna efter operationen. Frisörbesök rekommenderas tidigast efter sex veckor.
Ät flytande kost dagen efter operationen och lättuggad mat ytterligare i tre dagar.

 • Ta det lugnt. Vänta med att sporta i 3-4 veckor.
 • Ta ej smärtstillande mediciner som innehåller acitylsalicylsyra, såsom Albyl, Bamyl, Magnecyl, Treo de första tre veckorna.
 • Undvik rökning under de två första veckorna, det försämrar blodcirkulationen och kan försämra operationsresultatet.
 • Undvik att sola de första 2-4 veckorna. Skugga ärret ytterligare 6 månader.
 • Undvik att bada i pool, ångbad och bastu ca 3 veckor efter operationen.
 • Många patienter kan känna sig lite ”nere” efter operationen. Det är helt normalt och går snart över.
 • Tänk på att det slutliga operationsresultatet inte syns direkt efter operationen utan först några månader senare.

KONTROLLER EFTERÅT PÅ KLINIKEN

Efter ca 7 dagar kommer du för återbesök och då tar vi bort de flesta av trådarna. 6 månader efter operationen ska du gå på slutkontroll där vi också tar efter-foton.

Du är varmt välkommen att kontakta mottagningen om du har frågor under tiden, tveka inte att ringa oss och boka eventuellt en besökstid på kliniken.

NÄR ALLT BLIR NORMALT IGEN

Efter operation bör du vila ordentligt så att kroppen kan använda all energi för att återhämta sig. Dina ansiktsdrag kan kortvarigt vara något påverkade på grund av svullnaden och dina ansiktsrörelser kan vara något stela, och du kommer antagligen att fokusera mycket på dina ärr. I vissa fall varar sår och eventuella blåmärken i upp till 3 veckor. Det är helt normalt om man känner lite nedstämdhet eller betryckt den första tiden efter operationen. Efter 3 veckor kommer du att se ut och må mycket bättre. Om du själv är införstådd med att resultatet inte visas omedelbart efter behandlingen kommer du fort att bli nöjd med ditt ansiktslyft från början. De flesta av de som opererats är tillbaka på arbetet en vecka eller två veckor efter operationen. Även svullnaden och eventuella blåmärken är borta, men håret runt tinningen kan vara lite tunt. Huden kan också kännas lite grov och torr i flera månader. Du kommer att ha ärr från ansiktslyftet men dessa döljs ofta av hår eller av ansiktets naturliga ”gömställen”. Så småningom blir ärren nästan osynliga.

Ett ansiktslyft minskar ålderstecknen och gör att du kan se ungdomligare och piggare ut. Men ditt ansikte kommer att fortsätta att åldras, beroende på arv och miljö. Effekten av ett ansiktslyft är långvarig, och du kommer att fortsätta att se yngre och snyggare ut. Men du kan göra ett ansiktslyft vid senare tillfälle i livet, om du så önskar.

Om du har ytterligare frågor om ansiktslyft eller annat är du välkommen att kontakta oss på kliniken på telefon 0297-403 00 eller skicka frågor till oss via e-post (info@estetiskkirurgi.se).

Boka tid för gratis konsultation

Kan du få hjälp av din sjukvårdsförsäkring?

Läs mer

Kontakta oss