Förered dig inför hemkomsten

Det finns många frågor kring alla operationer. Kanske lite extra mycket kring de som vi faktiskt väljer att genomföra själva, för vår egen skull och inte av en medicinsk anledning. Det finns också många frågor som man kanske inte ens har tänkt på innan operation. Frågor som blir ett väldigt närvarande faktum när operationen väl är genomförd och man står där mitt i vardagen och har ont.

Det finns faktorer som måste ses över inför en operation, det kan du läsa mer om här. Men hur blir det med alla mjuka värden, som att borsta tänderna och se till att man får i sig mat när man har ont och kanske trött i början?

Efter en bröstoperation behöver du vara beredd på att du inte kan röra dig som du är van med de första dagarna. Du kan inte ta i, inte lyfta armarna och vardagliga aktiviteter kan göra ont. Ofta är det bäst att ha någon hos sig i början men i verkligheten är det inte alltid det fungerar. Därför kan det vara bra att förbereda ditt hem inför den första tiden efter operationen:

Placera saker du använder varje dag inom räckhåll. Att sträcka sig långt upp i skåpet efter en tallrik eller toapapper kan göra ont!
Städa och tvätta, se till att du ha rena kläder och ett trivsamt hem att vara i.
Bädda rent i sängen kvällen innan operation. Dels för att du ska gå och lägga dig desinficerad, men även för lyxen i att komma hem till en renbäddad säng!
Handla, laga mat. Fyll kyl och frys för att göra det enkelt för dig.
Har du bil? Se till att den är tankad.
Ladda upp med filmer, favoritserier, tidningar eller (ljud)böcker. Saker du tycker om att göra när du inte kan eller orkar röra på dig allt för mycket.

Saker som kan vara bra att ha hemma:

Mat.
Toapapper (och andra förnödenheter)
Sårtejp, t.ex. Micropore eller Mepiform
Psylliumfrön, katrinplommon eller annat mot förstoppning (rätt vanligt efter op).
Medel mot svampinfektioner som lätt blir en bieffekt av antibiotikan.
Medicinsk bensin, för att ta bort tejprester.
En hudlotion och läppbalsam. Du kommer troligen bli torr av desinficeringen.

Kan du få hjälp av din sjukvårdsförsäkring?

Läs mer

Kontakta oss