Del 1: Sofie Eklund om att få åderbråck som ung mamma

För många är åderbråck i benen synonymt med den lite äldre generationen, något man får med åldern. Och visst stämmer det i många fall, men definitivt inte alla. En av våra patienter är Sofie Eklund, en nu 29-årig tjej som fick åderbråck under sina graviditeter. Efter det första barnet, William, gick det tillbaks. Men när lillasyster Sigrid kommit till världen stannade åderbråcken kvar på hennes ben.

sofiesben sofiebarnen2

Varför får man åderbråck?

Blodet i våra ben måste arbeta mot tyngdkraften för att ta sig till hjärtat. För att hjälpa blodet på traven har vi klaffar i våra vener som gör så att blodet inte kan rinna tillbaka. Den så kallade venpumpen, som är sammandragningar i vadmusklerna när vi rör på oss, hjälper också till. Om vi sitter stilla mycket, står hela dagarna på hårt underlag eller har oturen att födas med ärftliga anlag kan dessa klaffar bli uttänjda av ett för hårt tryck av blod som vill rinna neråt igen. Kort och gott handlar det alltså om blod som blir kvar i våra ben och lämnar slingrande, blå stigar efter sig. Det kan också göra ont, ge myrkrypningar, bilda eksem och göra huden missfärgad.
Graviditet & åderbråck

Under en graviditet kan trycket på venerna öka i och med att barnet tynger ner kroppen. Har man tur, som Sofie hade med det första barnet, så kan bråcket försvinna när barnet är fött och tyngden på benen lättar. Men ibland hjälper det inte. Barnet är där, tyngden har lättat men den där ormen på benet lyser ilsket varje gång man ser sig i spegeln.

Bilden nedan visar hur Sofies ben såg ut i samband med den andra graviditeten. Sofie har valt att dela sin historia med oss för att visa andra att de inte är ensamma och att hjälp finns att få. Hennes resa kommer vi att presentera i ett antal inlägg på vår hemsida.

Välkomna att ta del av Sofies berättelse. Har ni frågor är ni alltid välkomna att höra av er på 0297-403 00.

sofiesben

Kan du få hjälp av din sjukvårdsförsäkring?

Läs mer

Kontakta oss